perjantai 3. tammikuuta 2014

Mikä on lateksiallergia?

On olemassa kahta eri kumiallergiaa. Yksi lateksi- ja toinen kumikemikaaliallergia. Itse kärsin ensimmäisenä mainitusta ja sitä tämä blogi tulee käsittelemään. Aion myös käydä läpi kumikemikaaliallergiaa, mutta tässä esittelen nyt luonnonkumi-, eli lateksiallergian.

Minusta on hyvin ironista olla allerginen Parakautsu-puun (kumipuun) maitiaisnesteelle. Ironista tässä tekee sen, että kyseessä on Etelä-Amerikan Brasiliassa kasvavan puulajin neste. Se on levinnyt monenmoisiin päivittäisiin käyttöesineisiin ja siten tehnyt elämän asteen hankalammaksi tästä allergiasta kärsiville. Ristiallergiaa tämän puun kanssa aiheuttavat eksoottiset hedelmät ja peruna. 

Lateksia on esimerkiksi kuminauhoissa, sukissa, alusvaatteissa, uimalakeissa, korvatulpissa, vaatteissa, keittiövälineissä, työkaluissa, ehkäisyvälineissä, kumihanskat, jesari... lista on hyvin pitkä ja laitan alas linkin Allergia- ja astmaliiton sivuilla olevaan tekstiin.

Kontakti tähän luonnonkumiin voi minulla aiheuttaa pahimillaan vakavan allergiareaktion, eli anafylaktisen shokin. Tämä reaktio aiheuttaa kaikkea ihottumasta ja huonovointisuudesta kurkun turpoamiseen saakka. Lievempänä versiona tulee ihottumaa, huonovointisuutta ja naaman turvotusta. Opin myös viime vuonna, että lateksi allergisoi myös hengitysilman kautta. Joten en olekaan kuvitellut sitä pahaa oloa ja hengenahdistusta kun käyn kaupoissa, joissa on ilmapalloja!

Lateksi on omalta kannaltani ikäväkseni paljon käytetty aine, mutta toisaalta se on hauras materiaali ja kuluu nopeasti.

Parakautsu-puusta vuodatetaan lateksia.
Toivottavasti tämä auttoi sinua ymmärtämään paremmin mitä lateksi on.

~Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti