keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Lateksittomat alusvaatteet

Lateksiallergisena naisena tärkein huolenaiheeni on se, että mitä alusvaatteita voin käyttää ja mitä mahdollinen seurustelukumppani voi käyttää esim. nukkuessaan kanssani. Tämä on myös hyvin oleellinen asia, koska harva nainen elää ilman alusvaatteita.

Olen myös törmännyt lateksiallergikkoihin, jotka eivät tiedä mitä he voisivat käyttää ja näin kärsivät iho-ja allergiaoireista. Minun kohdallani vain täysi lateksittomuus on vaihtoehto. Lateksia ei voi olla edes kuminauhassa housujen vyön sisällä. Tämä on elintärkeää, koska voin saada anafylaktisen shokin.

Vuosia sitten sain sellaisen vinkin, että Sloggin tuotteet olisivat lateksittomia. Asiaa varmisteltiin parin henkilön ja itseni toimesta sähköpostiviestein Sloggille ja vastaus oli kaikilta sama: lateksittomia ovat. Tämä tuli hyvin pian tarpeeseen, koska miesten bokserit ovat myös lateksittomia! Ei tarvinnut enää joutua sairaalaan siitä, että nukkuu yön jonkun toisen kanssa. Siltikin, kaikki materiaalit eivät herkkäihoiselle käyneet tai oli hankala löytää silmää miellyttäviä.

Meillä muodokkailla naisilla on myös ongelma, etteivät tusinatuotteet oikein sovellu omille muodoille tai koolle. Aina jostain hiertää, olkaimia pitää nostella, alushousuilla on identiteettikriisi... joten aina alusvaateliikkeen bongattuani menin kysymään onko heidän tuotteissaan lateksia. Jotkut pystyivät vastaamaan suoraan ja jotkut lupasivat selvittää asiaa (sanoin tulevani sitten kanta-asiakkaaksi vastauksesta riippuen) ja palasivat asiaan meilitse tai puhelimitse. Sitten löytyi jotain täydellistä...

...nimittäin Change (<--- linkki). Ketju, joka myy ihania tuotteita sukista alusvaatesetteihin ja lisävarusteisiin. Myyjät ovat tähän mennessä joka kerta olleet ihania, asiantuntevia ja aidosti kiinnostuneita auttamaan naisia kantamaan itsensä paremmin. Hyvät ja tukevat KAUNIIT alusvaatteet tekevän olon upeaksi vaikka olisi lötköhousuissa ja rönttöpaidassa kotona. Olen asioinut pääasiassa Itiksen ja Jumbon Change -liikkeissä.Hintaa tottakai näillä tuotteilla myös on, mutta köyhällä ei ole varaa halpaan. Tuotteet ovat tähän mennessä osoittautuneet kestäviksi ja hyvin muotonsa pitäviksi. kaksi settiä yhden hinnalla kannattaa aina käyttää hyödyksi. Materiaalit tuntuvat muutenkin tämän allergikon joskus ihottumaisella iholla hyviltä ja niistä tulee hieman ylellinen fiilis normaaliin arkeen. Valinnanvaraa myöskin on.
Tämän urheilurintaliivit ostin. Tukevat ja mikään ei häiritse. Ei tule kivuliasta pomppimisefektiä, eikä tarvitse suoda ajatustakaan olkaiten nostelemiselle.


Erikoistuotteitakin löytyy, mutta niistä en ala postailemaan sen kummempia kuvia, mutta pakko erikseen nostaa esille tämä. Tämän aion ehdottomasti hankkia, koska rakastan avonaisia tai vähän selkää paljastavia vaatteita, mutta rintaliivien takaosa joskus ei ole samaa mieltä kanssani. Veikkaan, että tästä tulee tärkeä lisä alusvaatteisiini.
Viime kerralla käydessäni Jumbon Changessa satuin huomaamaan miesten boksereita. Näistä tuli sitten puhetta, että jos myyjille on kerrottu, että kaikki tuotteet ovat lateksittomia niin kai se tarkoittaa myös miesten tuotteita, sekä oloasuja. Pohdiskeltiin yhdessä, että kyllähän sen näin pitäisi olla, mutta että he voisivat vielä varmistaa asian ja laittaa vaikka sähköpostia minulle päin. Näin sovittiin ja meni ehkä pari hassua päivää kun sain tämän sähköpostiini:"Moikka Hanna!

Kävit viikonloppuna liikkessämme ja kyselit miesten bokserien lateksittomuudesta. Varmistimme asian toimistoltamme ja tosiaan kaikki tuotteemme ovat lateksittomia, myös miesten bokserit.

Tervetuloa ostoksille!

Ystävällisin terveisin,

Change Jumbo"
Harmillista kun en muista/tiedä kyseisten kahden hurmaavan naismyyjän nimeä, mutta iso kiitos vielä heille varmistuksesta!Jos tiedätte vain lisää merkkejä tai liikkeitä, joiden tuotteet eivät ole lateksia sisältäviä niin kertokaa ihmeessä kommenteissa se! Jaetaan tietoa! ^^

5 kommenttia:

 1. Olen itse vaikeasti lateksiallerginen (minut saa varmasti hengiltä lateksiasuun pukemalla) ja olen kamppaillut näiden joustavien asioiden kanssa yli 20 vuotta.

  Kuten Hannakin olen ollut erittäin tyytyväinen kaikkiin käyttämiini Sloggin tuotteisiin (alushousut ja rintaliivit). Olen myös käyttänyt Triumph-merkin rintaliivejä enkä ole saanut niistä oireita. Joissain nettikeskusteluissa on kirjoitettu, että heidän tuotteissaan lateksi olisi tekstiilikuidun sisään tiukasti kudottua ja ettei se sen takia aiheuttaisi oireita. En usko tähän: jos lateksille on oikeasti allerginen, sen vaikutus tulee läpi ihan mistä vain ja minä en ole saanut oireita yli 20 vuoteen ja todella rispaantunutta Triumph-alusvaatettakin on tullut käytettyä. Toiseksi HUS:n Iho- ja allergiasairaalan asiantuntija on antanut tiedon lateksittomuudesta ja heihin todella luotan. Vaan yksilöitähän tässä ollaan kaikki eli älkää haastako oikeuteen, jos oireita ilmenee.

  Kolmas merkki, jolla on lateksittomia alusvaatteita on Carriwell, joka valmistaa esim. imetysrintaliivejä sekä muita raskaus- ja imetysajan alusvaatteita. Mutta HUOM! VAIN OSA MALLEISTA ON LATEKSITTOMIA. Lateksittomia ovat lähinnä pehmeät, joskin äärimmäisen mukavat mallit. Tukevampia on Triumphilla. Kannattaa varmistaa kunkin tuotteen osalta suoraan valmistajalta Englannista, jos ei heidän sivullaan ole lateksittomuutta erikseen mainittu. Itse sain tosi asiallista ja hyvää palvelua heiltä sähköpostitse. Lateksi eli luonnonkumi on muuten englanniksi täsmällisesti ottaen "natural rubber latex".

  Nm. Kaatakaa kumipuut

  VastaaPoista
 2. Jatkan vielä alusvaatteista:

  Kehotan olemaan varovainen myös sukkahousuja ostettaessa: itse olen törmännyt sukkahousuihin, joissa on vain vyötäröllä ohuen ohutta lateksikuitua, muuten on ollut lycraa/elastaania. Siitä saa ihan kivan sellaisen vyötäröliivimäisen ihoreaktion.

  Pitkiä kalsareita, suomalaisen vaatekulttuurin mukavinta, jos kohta ehkä epäseksikkäintä tuotetta, kannattaa myös lähestyä kriittisin mielin. Erityisesti lahkeiden pitsireunukset voivat sisältää lateksia. Ja vyötäröllä sitä on tietenkin aina! Itse tarkastan kaupassa, että kuminauha on vyötäröllä irtonaisena kujassa eikä koko matkalta kiinni tikattu, jolloin sen saa vedettyä pois tekemällä pienen aukon etu- tai takasaumaan. Korvaan kuminauhan sitten elastaaninauhalla, jos sellaista olen saanut, tai kanttinauhalla tms. solmittavalla vaihtoehdolla. Ainakin Finlaysonilla on ollut yleensä sellainenkin malli, jossa kuminauhaa ei ole tikattu kiinni vyötärösaumaan. Ne ovat usein niitä hieman kalliimpia, mutteivät mitään luksustuotteita. Itse olen siinä mielessä onnellinen, että pystyn tämän operaation tekemään ainoastaan lievästä ihoreaktiosta kärsien. Samaa metodia olen soveltanut lukuisien verkkareiden yms. kanssa.

  Sukat olivat pitkään murheen kryyni: kun muuta vaihtoehtoa ei löytynyt, leikkasin sukista kumia sisältävän suuosan kylmästi pois ja tikkasin ompelukoneella jousto-ommelta reunaan estämään purkautumista. Sitten 1990-luvun lopulla löysin vanhuksille ja diabeetikoille tarkoitetut "kiristämättömät sukat", joissa kumia on vain muutama lanka sukan suussa. Nämä langat saa helposti vedettyä irti neuloksen välistä. Ongelmana on, että neulos on pelkkää puuvillaa ja ryhditöntä eikä tahdo pysyä enää kunnolla jalassa useamman pesun jälkeen.

  Näillä mentiin kunnes tekniset kuidut alkoivat vallata alaa urheiluvaatteissa ja tekokuidut kehittyivät samalla muutenkin aimo harppauksin. Joskus 2000-luvun alussa tajusin, että joissain teknisissä sukissa ei ole lateksia ja aloin käyttää niitä. Samaan aikaan joillakin suomalaisilla valmistajilla alkoi olla myös lateksittomia ihan tavallisia sukkia. Ei siitä missään mainittu, mutta tutkimalla ja kokeilemalla selvisi.

  Viime aikoina en ole jaksanut markettien sukkahyllyjä tutkailla, sillä olen hurahtanut Suomen armeijan sukkiin: Mil-tec-niminen valmistaja tekee sukkia, joissa ei ole oman reagointistatukseni, tarkan visuaalisen tutkailun eikä superherkän lateksinhavaitsemisnenäni perusteella luonnonkumia. Niitä myy ainakin Varusteleka-niminen myös netissä palveleva army-/erätarvikekauppa. Itse olen käyttänyt teknistä hellesukkaa (100 % nylonia) ja urheilusukkaa (puuvillainen). Eivät ole todellakaan naisellisia, mutta hyviä jalassa eivätkä aiheuta allergiaa. Värivalikoima on kieltämättä vähän rajattu: hellesukkaa saa mustana ja urheilusukkaa armeijamaisena metsänvihreänä. Pienin saatavilla oleva koko on reilusti mitoitettu 37-39. Kaikkea ei voi saada. Muita valmistajan sukkia en ole kokeillut enkä tutkaillut, koska niissä on villaa, jolle olen myös allerginen.

  Jos on vinkata muita sukkavalmistajia, kirjoitelkaa vinkkejä.

  Nm. Kaatakaa kumipuut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Tuolta Changesta saa myös sukkia ja sukkiksia, sekä Sidoste myy kumilangattomia sukkia. Siinä pitää sitten olla päällä tarra, jossa lukee "kumilangattomat sukansuut".

   Ihanaa saada kommentteja ja lisää vinkkejä kohtalotovereilta. <3 Juuri tätä halusin tällä blogilla ja kovasti toivon, että maininnat lateksista ja tästä allergiasta lisääntyisi. Kaikki kumi- ja muoviallergiat kun ovat yleistyneet vuosien aikana hirveästi ja lääkäreiden mukaan ovat yleistymässä edelleen.

   Ihan mielenkiinnosta kysäisen, että jääkö sulla iho-oireisiin nuo? Mulla tulee ihan anafylaktinen shokki. :(

   ~Hanna

   Poista
  2. Moi!

   En ole lateksin kanssa kokeillut anafylaktista, pähkinöiden kanssa jonkun kerran kyllä. Eli tiedän mistä on kyse. Ei kivaa.

   Lateksiallergiani alkoi miedompana ja sain heti sen verta hyvät ohjeet, että olen osannut olla varovainen. Nykyisin tilanne on kuitenkin pahentunut sellaiseksi, että kaikkea lateksia on varottava. Saan iho-oireet yleensä ensimmäisinä ja sen verran nopeasti, että tiedän toimia heti.

   Esim. jos kävelen marketin kenkäosastolla kumisaapashyllyn lävitse, alkaa naama heti helottaa, kutista ja pukata ihonestettä, astmakohtauksen ensioireet lyövät päälle sekä silmät alkavat punoittaa, kutista ja saattavat turvota. En ole jäänyt kokeilemaan, mitä käy, jos olen paikalla pidempään. Eli iho oireilee eka, sitten silmät umpeen ja sitten keuhkot tukkoon. Kuvittelisin, että tuossa vaiheessa diagnoosi olisi jo anafylaktinen.

   Minulle on myös kehittynyt vaikeaan allergiaan liittyvä superaisti: haistan lateksin todella kaukaa ja todella vähästä määrästä. (Sama toimii mm. pähkinöiden ja hevosten kanssa, joille olen myös kovasti allerginen.) Se auttaa pysymään poissa ongelmallisista paikoista. Mutta kuten kirjoitin, pystyn kuitenkin poistamaan vain iho-oireista kärsien esim. kuminauhan housunvyötäröstä. Yhdessä kuminauhassa kerrallaan menee kuitenkin rajani.

   Tiedätkö onko Changen uimapuvuissa lateksittomia? Olen ihan tuskassa eri valmistajien "tiedottomuuden" kanssa. Viimeksi piti käydä itse Nanson kaupassa tarkistamassa, kun eivät osanneet vastata mitään. Triumphin liian pienellä uikkarilla olen tähän asti kituuttanut, heillä kun ei ole oikein minulle sopivaa kokoa, kun tuli tuota "muodokkuutta" lasten syntymisen jälkeen vielä entistäkin enempi...

   nm. Kaatakaa kumipuut

   Poista
 3. Moi!

  Ei näköjään edellinen vastaus mennyt läpi tai sitten mokasin jossain kohtaa(?), mutta tässä tärkeimmät pikauusintana. Saan ekana iho-oireita ja ne tulevat niin nopeasti (= heti), että osaan poistua paikalta tai poistaa paikalta sopimattomat objektit saman tien. Johtunee atooppisuudestani. Minulle on myös kehittynyt superhajuaisti, jonka avulla haistan pienetkin määrät lateksia kuin haisunäätä olisi kainalossa. Olen saanut HUS:n Allergiasairaalasta hyvät ohjeet ja yritän olla supertarkka niiden noudattamisessa. Olenkin onneksi välttynyt anafylaksilta kumin suhteen, mutta pähkinöiden kanssa olen kyllä kokeillut. En suosittele kenellekään.

  Sen verran tiedän oireiden edistymisestä, että jos kävelen ison marketin kenkäosaston kumisaapashyllyn välin alkaa naama heti punoittaa ja pukata ihonestettä, sitten turvota ja kutista. Samaan aikaan alkavat myös silmät punoittaa, kutista ja turvota. Myös astmakohtausoireet alkavat kehittyä siinä määrin nopeasti, että joskus on otettava troppia pelkän läpikävelyn takia. Kuvittelisin, että jos jäisin ihastelemaan Nokialaisia vähän pidemmäksi aikaa, saisi Epi-peniä olla jo kaivelemassa tai piipaa-autoa tilaamassa. Paikoillaan pysyminen vaatisi kyllä melkoista itsekuria.

  Kerran sain paketissa 10 metriä lateksitonta joustonauhaa, joka olikin väärällä koodilla merkittyä lateksipitoista kuminauhaa. Paketin avaamisen ja alustavan tutkailun jälkeen näytin erittäin pian naamastani turpealta, punakalta ja tihrusilmäiseltä juottoporsaalta. Reklamaationi kyseiselle nettikaupalle oli kohtuullisen kitkerä. Tuote poistui onneksi firman valikoimasta myös saman tien.

  Tiedätkö muuten, onko Changella lateksittomia uimapukuja? Triumphilla on, mutta koot loppuvat 42:een malliin pienipoviset. Tuottaa hieman ongelmia sukumökillä...

  nm. Kaatakaa kumipuut

  VastaaPoista