maanantai 8. joulukuuta 2014

Hämäävät lisäaineet osa 1

Joillain lisäaineissa on nimessään sanan "kumi", mutta aina se ei sisällä kumia/lateksia. Tässä on muutama itseäni hämännyt ja turhaa huolta aiheuttaneita:



E418 Gellaanikumi

Lisäaineryhmä: Emulgointi, stabilointi- ja sakeuttamisaineet

Alkuperä ja käyttö: Valmistetaan käymisprosessilla sokerista Pseudomonas elodea -bakteerin avulla. Sakeuttamis- ja stabilointiaine. Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita, ei kuitenkaan minipikariin pakattuihin hyytelömakeisiin. Ei enimmäismäärärajoituksia.
Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI): Ei ole määritelty


E412 Guarkumi

Lisäaineryhmä: Emulgointi, stabilointi- ja sakeuttamisaineet

Alkuperä ja käyttö: Stabilointi- ja sakeuttamisaine, jota valmistetaan palkokasveihin kuuluvan guar-kasvin (Cyamopsis tetragonoloba) siemenistä. Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita, ei kuitenkaan kuiviin elintarvikkeisiin, joihin lisätään vettä nauttimisen yhteydessä eikä minipikariin pakattuihin hyytelömakeisiin. Enimmäismäärärajoituksia lastenruoissa, hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa.
Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI): Ei ole määritelty


E415 Ksantaanikumi

Lisäaineryhmä: Emulgointi, stabilointi- ja sakeuttamisaineet

Alkuperä ja käyttö: Valmistetaan käymisprosessilla sokerista Xanthomonas campestris -bakteerin avulla. Sakeuttamis- ja stabilointiaine. Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita, ei kuitenkaan kuiviin elintarvikkeisiin, joihin lisätään vettä nauttimisen yhteydessä eikä minipikariin pakattuihin hyytelömakeisiin. Enimmäismäärärajoituksia lastenruoissa, hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa.
Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI): Ei ole määritelty


Lähteet: Evira, 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti