keskiviikko 26. elokuuta 2015

Anafylaktisen reaktion oireet ja hoito

Heipähei!

Tuli pidempi päivitystauko elämän stressatessa ja muuton kanssa, mutta yritetään tsempata ja jatkaa tämän kanssa ahkerammin. Kokonaan en ole rakasta blogiani unohtanut ja olen potenut huonoa omatuntoa päivittelemättömyydestä... mutta jatketaan ihmeessä etiäpäin!

Tänään aiheenamme on anafylaktinen reaktio. Allergia- ja astmaliitolla on tästä tietoa omilla sivuillaan, mutta se pitää osata etsiä sieltä. Avitetaanpa siis tiedon leviämistä ja jokuhan voi jopa vahingossa oppia kuinka autetaan allergiareaktiota potevaa ihmistä.

Tässä on linkki <--- Allergia- ja astmaliiton sivuille.

Alta löydät itse tekemäni huikaisevan hienon kuvasarjan ohjeineen miten käyttää Epipeniä, eli adrenaliinikynää. Käytössäni on vain kännykkä tällä hetkellä, joten laatu ei päätä huimaa ja varjotkin ovat oikein hienoja. :D


1. Minulla on tältä näyttävä uudempi Epipen, jonka suojus on kovaa muovia.


2. Muovisuojuksen keltainen korkki avataan ja otetaan Epipen-kynä käteen.3. Tästä kyseisestä Epipen-kynästä otetaan käyttöä varten tämä sininen korkki pois, joka varmistaa ettei kynää voi käyttää vahingossa.4. Lopuksi Epipen-kynä isketään jalkaan. Siitä pitää kuulua naksahdus ja kynää pidetään paikoillaan 10 sekuntia. Tämän jälkeen allergiareaktion saanut henkilö pitää saada välittömästi hoitoon sairaalaan.

Huom! Sisällä oleva piikki menee farkun kankaan läpi, mutta tätä paksummat vaatekertoimet pitää siirtää pois tieltä.


Minulle opetettiin, että kynä pitäisi iskeä takareiteen isoon lihakseen, jolloin adrenaliini pääsee nopeammin elimistöön. Pääasia kuitenkin on, että Epipeniä käytetään ja reiden etuosa on hyvä paikka pistää. 
Itseeni minun ei ole koskaan (vielä onneksi) tarvinnut pistää Epipeniä, vaan olen aina ehtinyt ajoissa terveyskeskukseen tai sairaalaan. Nyrkkisääntönä omalla kohdallani pidän, että viimeistään kun oksennan pitää lähteä lääkäriin. 
Toivottavasti tästä oli hyötyä! Nauttikaahan syksyn pikkuhiljaa alkavista päivistä!

~Hanna 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti