lauantai 24. lokakuuta 2015

Ristiallergia ja ristireagointi

MITÄ RISTIREAGOINTI TARKOITTAA?

Samallekin aineelle (tässä tapakausessa lateksi) allergisilla henkilöillä allergisen reaktion voivat aiheuttaa eri proteiinit. Elimistön allergisen reaktion aikaansaavat solut reagoivat kukin jollekkin tietylle proteiinille (tai joskus muulle yhdisteelle). Aina proteiinien tunnistus ei ole aivan tarkka, vaan myös muu riittävän samankaltainen yhdiste voi aktivoida puolustusjärjestelmän., vaikkei se olisikaan peräisin alkuperäisestä allergianaiheuttajasta. Tällöin puhutaan ristireagoinnista. On havaittu erityisesti monien hedelmien voivan aiheuttaa joillekuille lateksiallergikoille allergisia reaktioita. Varsinaisen ristireagoinnin erottaminen muusta (lateksista riippumattomasta) allergiasta on yleensä käytännössä mahdotonta, varsinkin kun lateksille herkistyvät useimmiten henkilöt, joilla on muutenkin taipumus atooppiseen reaktioon.

Näistä syistä luotettavaa ja yksiselitteistä listaa lateksin kanssa ristireagoivista hedelmistä on mahdotonta tehdä. On myös syytä huomata, että suurin osa lateksiallergikoista ei saa oireita ristireagoivista hedelmistä, ei ainakaan kaikista. Käytännössä oireiden aiheuttajat selviävät vain kokeilemalla. On myös mahdollista, että itse ristireagoivasta hedelmästä ei aiheudu merkittäviä oireita, mutta sen nauttiminen pahentaa lateksista aiheutuvia reaktioita. 
Yleisimmin (ja kiistatta) lateksin kanssa voivat ristireagoida:
-banaani, kastanja, avokado ja kiivi.  

Erityisesti banaanista sai tutkimuksesta riippuen 20-60% lateksiallergisista mmc-henkilöistä allergisia oireita. Mielenkiintoista on myös, että lateksiallergiset mmc-henkilöt reagoivat muita lateksiallergikkoja useammin ristireagoiviin hedelmiin, ja niistä varsinkin banaaniin. Vaikeasti lateksille allergisten olisi kuitenkin ehkä suositeltavaa välttää noita neljää ruoka-ainetta.

Itse en voi syödä varsinkaan banaania, kiiviä tai nektariinia. Banaani aiheuttaa minulle anafylaktisen reaktion ja jouduinkin kerran töistä sairaalaan syötyäni vahingossa mysliä, jossa oli kuivattua banaania. Joissain ruokakermoissa saatetaan käyttää täyteaineena banaanimössöä, joten olkaa tarkkana! 

Muita useissa lähteissä lateksiallergiaan liitettyjä ruoka-aineita ovat:
- peruna, melonit, tomaatti, papaija, passionhedelmä, ananas, mango, persikka ja nektariini

Näistä perunalle reagoivat etupäässä lateksiallergiset mmc-henkilöt, ja yhden perunan proteiinin on havaittu muistuttavan läheisesti yhtä tyypillisesti mmc-henkilöille oireita aiheuttavaa lateksin proteiinia. On kuitenkin syytä huomata, että peruna sisältää hyvin vähän proteiinia, ja etenkin keitetystä perunasta allergisten oireiden saaminen muulloin kuin varhaislapsuudessa on varsin harvinaista lateksiallergikoillekin.

Oikeastaan kaikki eksoottiset hedelmät voidaan lukea ristiallergisiksi lateksin kanssa. Itse pystyn purkkiananasta syömään ilman ongelmia, mutta tuore ananas aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja kutinaa suussa. 

Myös lukuisten muiden, pääasiassa hedelmien, on raportoitu aiheuttavan oireita lateksiallergikoille, mutta ainakin osa reaktioista selittyy pikemminkin kyseisten henkilöiden samanaikasella siitepölyallergialla (jokaiselle siitepölylle on omat ristireagoivat kasvinsa) tai muulla ruoka-aineallergialla.


Hyvää viikonloppua ja mikäli suuntaatte Kirjamessuille, varokaa ilmapalloja ja nauttikaa hyvästä kirjallisuudesta ja Ruokamessujen antimista! ;)


~Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti