lauantai 30. huhtikuuta 2016

Vappu -mikä ihana painajainen

Koska vappu on tulossa tänä viikonloppuna, päivitän kahdesti tällä viikolla. Toinen syy on se, että vappu on lateksiallergikon yksi pahimpia painajaisia. Nykyään ei enää näe toreilla ja kaduilla myytävän normaaleja ilmapalloja, vaan foliopalloja. Nämä eivät kuitenkaan ole se ongelma, vaan muut ihmiset, jotka juhlahumussa koristavat itsensä halvoilla ilmapalloilla ja humalaisten/lasten liikkeitä on hankala ennustaa. Tästä syystä olen yleensä pysytellyt vappuna sisätiloissa, joko kotona tai ystävien luona. Vappu on tästä syystä inhokkijuhlani ja sen tulo joka vuosi on aina yhtä ärsyttävää. Pahoitteluni teille, joille vappu on isompi asia. :)

Tänä vappuna menen poikaystäväni kanssa juhlimaan ystävillemme. Tämäkin on vaatinut valmisteluja ja kyselyjä ennen kyseisiä juhlia. Koska talossa on lapsia, niin etukäteen pitää aina varmistaa, että eihän ole tulossa ilmapalloja. Foliopallot tosiaan ovat ok  ja kestävätkin pidempään.

Inhoan olla ihmisille vaivaksi ja vaikka en voikkaan allergialleni mitään, niin se harmittaa ja ärsyttää minua joskus todella paljon. Onneksi ihmiset yleensä suhtautuvat siihen hyvin ja ovat ymmärtäväisiä. Näin ei kuitenkaan aina ole ja olen joskus saanut kuulla ihmeellisiä kommentteja ja suoranaista epäuskoa. Olihan se minullekin iso yllätys aikoinaan, että ilmapalloillekin voi olla allerginen. Taisin olla 11 tai 12 -vuotias, kun tämä allergia selvisi.

Itse asiassa allergiani selvisi nimenomaan juurikin vappujuhlien takia. Meillä oli ala-asteella luokan kanssa vappujuhlat ja siellä oli ilmapalloja. Yhtäkkiä naamani turposi melkein umpeen ja punaläiskäinen ihottuma valtasi kropan. Opettaja soitti äidilleni ja tämä haki minut sairaalaan. Sain kortisonipiikin ja siinä sitten ihmeteltiin Oli siellä jotain muitakin makeita ja suolaisia herkkuja, joita epäiltiin syypääksi. Olinhan allerginen hyvin monelle ruoka-aineelle, pölylle, siitepölyille, eläimille jne... Kun sama toistui seuraavana vuonna, alkoi lääkäri epäilemään lateksiallergiaa. Siihen aikaan kyseessä oli harvinainen allergia, joten oli ihme, että minulle tehtiin allergiatestit. Kyseessä olivat prick-testit, eli ihoon tiputettiin pieni tippa ainetta ja sitten pistettiin iho rikki. Lateksipaukama levisi yli 20 mm kokoiseksi, mutta hoitaja ei voinut laittaa kuin 10 mm, koska se oli maksimilukema taulukon mukaan. Oikeastaan en enää muista lukemia kovin tarkasti, joten heitin nämä luvut nyt vähän päästä. Joka tapauksessa se patti oli leveä ja kutisi aivan hulluna.

Tämä selitti monta asiaa. Aikaisemmin oli luultu, että olin reagoinut jollekin muulle asialle, ennen kuin lateksiallergia selvisi. Esimerkkinä mainittakoot, että keväisin ilmapalloaikaan luultiin allergiareaktiota luultiin siitepölyn aiheuttamaksi ja kerran kipsitöitä tehdessämme sain kipsimuotista reaktion ja syypääksi luulimme marsua.

Tästä eteenpäin meni monia vuosia ilman, että tapahtui mitään dramaattista ja vuonna 2007 syksyllä sainkin yhtäkkiä aiemmissakin päivityksissä esiintyneen anafylaktsien shokkini.

Koko tämän kirjoituksen tarkoitus siis on saada ihmiset ajattelemaan vappua muidenkin kannalta. Jos foliopallot ovat liian kalliita, niin älkää turhaan ostako halpoja kumisia koristeita. Kaikki kumi- ja muoviallergiat ovat kuitenkin lisääntyneet hyvin paljon viime vuosien aikana ja ennusteiden mukaan tulevat lisääntymään edelleen. Lapset ovat asia erikseen, mutta kyllä hekin ymmärtävät kunhan heille selitetään syy.


Viettäkäähän turvallinen vappu ja jättäkää ilmapallot kaupan hyllylle keräämään pölyä! ;)


~HannaEi kommentteja:

Lähetä kommentti