maanantai 13. kesäkuuta 2016

Ihottumat ja niiden hoito

Heippa!

On aina yhtä hauskaa omata atooppinen iho.
Ai mikä se on? Klikkaa vain tästä (<--- linkki Atopialiiton sivuille), niin saat paremman selityksen. Lyhyesti voin kertoa, että se on rakenteeltaan poikkeava ihonlaatu, kai sitä ihosairaudeksikin sanotaan. Ei sitä jaksa enää muistaa, kun on sen kanssa ihan pienestä pitäen elänyt. :D

Rasvaamiset ja muut ihonhoidot ovat olleet arkipäivää ja ovat edelleen. En tiedä onko muilla atoopikoilla sellainen juttu, ettei pysty liian pitkää aikaväliä käyttämään samaa rasvaa, koska sekin alkaa loppujen lopuksi kutittamaan ja pitää vaihtaa toiseen rasvaan. Joskus taas iho vaatii ajoittaisia kortisonirasvakuureja tai jopa lääkitystä. D-vitamiini ja muut ravintolisät ovat ainakin minulla tarpeen ihonhoidon kanssa.

Niin ja muistakaa tarkistaa, ettei rasvoissa ole lateksia!

Pelkkä atopia takaa jo sen, ettei kaikenlaisia pesuaineita pysty käyttämään. Lisätään vielä sekaan lateksiallergia niin avot! Riemukseni minulle selvisi (en enää muista missä ja keneltä), että pesuaineissakin voi olla lateksia. No kiitos tästäkin!

Isäni äiti antoi minulle kokeiltavaksi Lidlin tuotteita, joista olin vähän skeptinen. Toisaalta olen vähän kaikista pesuaineista skeptinen. Yllätyksekseni nämä olivat pitkästä aikaa sopivat pesuaineet iholleni, mutten näitäkään pysty joka suihkun käynnin yhteydessä käyttämään. Useimmiten käytän silti Ceridal-öljyä suihkussa käydessäni iholleni, jolloin ennestään superkuiva ihoni ei kuivu vielä enemmän.


Hyvä valinta käsien pesuun


Sopivat iholleni ja päänahalleni


Jotta saisitte kuvan siitä mitä joskus on painia tämän ihonhoidon ja lateksiallergian kanssa, ottakaapas tästä pari kuvaa. Kyseiset kuvat on otettu muutama vuosi takaperin, kun oli oikein paha siitepölykevät ja kaikki allergiat ärtyivät pahaksi. Jouduin/pääsin muutamaksi päiväksi Helsingin Iho- ja allergiasairaalaan osastolle hoitoon. Se oli kylläkin hyvä asia, koska olin todella väsynyt ja kivuissani. Olen aina saanut siellä hyvää hoitoa ja lääkärit ovat hyviä. Miinusta tosin siivoojasta, joka käytti lateksihanskoja pestessään paikkoja. 


Nokkosihottumaa kasvoissa


Otsan lisäksi päänahassa on haavoja ja rupiaKaula ja taivealueet näyttivät aika pitkälti tältä


Joskus iho näyttää samanlaiselta allergiareaktion jäljiltä ja joskus se on muuten vain kuiva ja paikoin ihottumainen. Hyvällä hoidolla ja loputtomalla kärsivällisyydellä ihoni voi yleensä hyvin, mutta silmänympärykset ovat silti tyypilliset atoopikolle. Ne ovat kuivat ja tummat normaalistikin, mutta alkavat punertaa pahasti ihottuman villiintyessä.  

Allergiareaktion ketju on minulla aika tyypillinen. Kutina ja ihottuma lehahtavat ensimmäisinä ja sitä seuraa pahoinvointi, oksennus jne. Iho on myös aika hyvä mittari siitä syökö sopivaa ruokaa, ovatko rasvat sopivat, tarvitaanko kortisonikuuria, jne. Atooppinen ihoni ei myöskään kestä meikkejä (vaikkei niissä olisi lateksia), joten kuljen hyvin naturellina ympäriinsä joka päivä. 


Laitan alle vertailukuvan tältä siitepölykeväältä. Kuivia ihottumaisia kohtia löytyy nytkin ihosta, sekä muutamia näppylöitä naamasta, mutta näkymä on todella erilainen verrattuna edellisiin kuviin. Jatkuva pieni särky on läsnä, mutta hyvillä voiteilla ja tarpeellisilla allergialääkkeillä tilanne on näinkin hyvä. 


Atoopikon silmänympärykset


Kieltämättä tämä päivitys tuli käsittelemään sitten kuitenkin vähän enemmän atooppista ihoa ja sen hoitoa. Tärkein viesti tässä silti on se, että jos ihottumat ja muut allergiat ovat hyvässä hoidossa, niin kroppa kestää hieman paremmin pienet altistukset lateksille. Kuten hetkellisen bussimatkan tai kaupassa käynnin tilassa, jossa on ilmapalloja, koskemisen hissin nappiin tai multasäkkiin, pin-koodin näppäilyt... pieniä altistumisia on joka päivä menit minne tahansa tai olit missä tahansa. Niiltä ei voi välttyä. Siksi ennaltaehkäisy ja jatkuva hoito on tärkeää. Sekin on kyllä helpommin sanottu kuin tehty, koska joskus tämä väsyttää kyllästymiseen asti. Mutta toista vaihtoehtoa ei ole. Tällaista tämä elämä on kohdallani ja sen mukaan mennään eteenpäin. 

Kesä etenee ja pikkuhiljaa siitepöly vähenee (ainakin toivonmukaan), mutta eiköhän tästä selvitä ihan hyvin. Muistakaa suojautua auringolta! <3


~Hanna 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti